Samenlevingsvormen

Er is toch geen fijner gevoel dan houden van elkaar en daarom besluiten uw leven met de ander te willen delen. Door de roze bril van verliefdheid ziet de wereld er toch een stuk mooier uit. Vindt u niet?

Toch is het verstandig voordat u kiest voor duurzaam samenwonen, een huwelijk of een geregistreerd partnerschap stil te staan bij de gewenste en ongewenste gevolgen van de keuze die u hierbij maakt. Juridisch gezien maken deze keuzes veel verschil. Samen met u bekijk ik welke samenlevingsvorm het best bij u past.


Bent u woonachtig in de regio Eindhoven en gaat u binnenkort samenwonen of trouwen en weet u niet goed welke van de hieronder beschreven samenlevingsvormen het best bij u past? Of heeft u vragen over mijn dienstverlening?  Aarzel dan niet. Ik sta u graag te woord en maak ik geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met u. Dit eerste gesprek is voor u gratis als u in de regio Eindhoven woont. 

 

NEEM DIRECT CONTACT  OP

Onafhankelijk financieel advies

Samenwonen? Trouwen? Geregistreerd partnerschap?

 U wilt toch ook alles goed geregeld hebben als u gaat samenwonen of trouwen?

Wie zijn relatie officieel wil regelen kan trouwen, een geregistreerd partnerschap aangaan of een samenlevingscontract opstellen. Partners kunnen ook samenwonen zonder dit officieel vast te leggen. Maar welke vorm past nu het best bij uw situatie? Woont u in de regio Eindhoven dan bekijk ik samen met u welke samenlevingsvorm het best bij u en uw partner past.

Samenwonen  /  Trouwen  /  Geregistreerd partnerschap / Veelgestelde vragen

 


Roots Financieel Advies is een onafhankelijk financieel advieskantoor in de regio Eindhoven. Of u nu gaat samenwonen, trouwen of kiest voor een andere samenlevingsvorm. Bij Roots Financieel Advies bent u voor financieel advies aan het goede adres.Wilt u weten of ik iets in uw situatie kan betekenen of heeft u vragen over mijn dienstverlening?  Aarzel dan niet. Ik sta u graag te woord en maak ik geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met u.

Samenwonen

Woont u samen in de regio Eindhoven of wilt u gaan samenwonen in de regio Eindhoven zonder te trouwen of geregistreerd partnerschap? Dan heeft de wet niets voor u geregeld. Alle bezittingen en schulden zijn van ieder apart. In een samenlevingscontract regelt u welke goederen en geld van u samen zijn. Ook legt u in een samenlevingscontract vast wat er gebeurt met bijvoorbeeld uw woning en uw pensioen als u uit elkaar gaat.
 • Samenwonen zonder samenlevingscontract

Samen met uw partner kunt u er voor kiezen om uw relatie niet formeel vast te leggen. U hoeft elkaar dan niet te onderhouden. Nadeel hiervan is dat u ook geen recht hebt op alimentatie of een erfenis.

Samenwonen zonder samenlevingscontract kan wel gevolgen hebben. Zo verbinden veel overheidsinstanties regels aan samenwonen met een gezamenlijke huishouding. Bijvoorbeeld bij uitkeringen en belastingen. Partners die langer dan 6 maanden samenwonen, kunnen fiscaal partners van elkaar worden. Zij kunnen hun gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten verdelen.

 • Samenwonen met samenlevingscontract

In het samenlevingscontract maken mensen afspraken over zaken die te maken hebben met samenwonen. Bijvoorbeeld over de kosten van elkaars levensonderhoud en de verdeling van de kosten van de huishouding. Maar ook over het gebruik van bankrekeningen en zaken als het verdelen van bezittingen bij beëindiging van de relatie.

Partners kunnen samen een samenlevingscontract maken of laten opstellen bij de notaris. Mensen die gaan samenwonen zijn niet verplicht een samenlevingscontract op te stellen. In sommige gevallen is een notarieel samenlevingscontract wel verplicht. Bijvoorbeeld om partnerpensioen te ontvangen. Uw pensioenfonds zal hier in veel gevallen om vragen om uw partner als partner te kunnen opnemen in uw pensioenoverzicht.


Bent u woonachtig in de regio Eindhoven en staat u binnenkort voor de keuze om te gaan samenwonen met of zonder samenlevingscontract? Neem dan snel contact met mij op en laat u goed informeren welke keuze het beste past bij uw financiële situatie. sta u graag te woord en maak ik geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met u. Dit eerste gesprek is voor u altijd gratis als u woont in de regio Eindhoven. 

 

NEEM DIRECT CONTACT  OP

Trouwen

Gaat u binnenkort trouwen in de regio Eindhoven en weet u niet goed of een huwelijk of geregistreerd partnerschap bij u past? Het huwelijk en het geregistreerd partnerschap zijn in veel opzichten gelijk. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap leggen partners hun relatie vast bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. De partners krijgen een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Zoals het recht om elkaars achternaam te gebruiken en de plicht elkaar te onderhouden.
 • Trouwen

Met een huwelijk leggen partners hun relatie officieel vast bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.

 • Rechten en plichten trouwen

Echtgenoten hebben rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Bijvoorbeeld het recht op alimentatie als het huwelijk wordt beëindigd. Of het recht op een erfenis als de partner overlijdt. Ook mogen echtgenoten of geregistreerde partners elkaars achternaam gebruiken.

 • Gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden

Door het huwelijk ontstaat automatisch gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van u samen zijn.

Het is mogelijk bepaalde zaken van de gemeenschap van goederen uit te sluiten. Bijvoorbeeld een schenking of erfenis. Dit is en blijft dan uw privévermogen. Ik kan u hierover meer informatie verschaffen. Wilt u uw bezittingen of schulden apart houden? U kunt dan bij de notaris huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden afsluiten. Bent u op zoek naar een notaris in de regio Eindhoven dan kan ik hierin voor u bemiddelen.

 • Verdeling van schulden

Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd en gaat u scheiden? Het totale vermogen van de gemeenschap word dan verdeeld tussen u en uw partner. Dit betekent dat u ook verantwoordelijk bent voor de helft van de schulden. Bij huwelijkse voorwaarden gelden de afspraken die u heeft vastgelegd bij de notaris.

 • Verschil trouwen en geregistreerd partnerschap
 1. Wordt een kind geboren in een huwelijk van een man en een vrouw? Dan krijgt het kind automatisch beide echtgenoten als ouder. Dit is niet het geval bij een geregistreerd partnerschap.
 2. Een geregistreerd partnerschap kan buiten de rechter om eindigen. Voorwaarde is wel dat de partners het met elkaar eens zijn en dat zij geen minderjarige kinderen hebben. Voor de ontbinding van een huwelijk moet u altijd naar de rechter. Verder kent het geregistreerd partnerschap niet de scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel.
 3. Als 2 mensen trouwen, moeten zij elkaar het ‘ja-woord’ geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht.
 • Trouwen en kinderen

Een kind dat geboren is uit een huwelijk van een man en een vrouw krijgt beide echtgenoten als ouder. Dit zorgt ervoor dat het kind erft van de ouders en dat de ouders het gezag hebben over hun kind.


Bij Roots Financieel Advies bent  u aan het juiste adres als u gaat trouwen in de regio Eindhoven. Financieel gezien verandert er op dit moment veel voor u. Het is belangrijk om op dit moment financieel advies in te winnen.Wilt u weten of ik iets in uw situatie kan betekenen of heeft u vragen over mijn dienstverlening?  Aarzel dan niet. Ik sta u graag te woord en maak ik geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met u.

NEEM DIRECT CONTACT  OP

 

Geregistreerd partnerschap

Het huwelijk en het geregistreerd partnerschap zijn in veel opzichten gelijk. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap leggen partners hun relatie vast bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. De partners krijgen een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Zoals het recht om elkaars achternaam te gebruiken en de plicht elkaar te onderhouden.
 • Geregistreerd partnerschap

Met een geregistreerd partnerschap leggen partners hun relatie officieel vast bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. In Nederland kunnen een man en een vrouw, 2 mannen of 2 vrouwen met elkaar trouwen.

 • Rechten en plichten geregistreerd partnerschap

Echtgenoten hebben rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Bijvoorbeeld het recht op alimentatie als het huwelijk wordt beëindigd. Of het recht op een erfenis als de partner overlijdt. Ook mogen echtgenoten of geregistreerde partners elkaars achternaam gebruiken.

 • Geregistreerd partnerschap

Door het geregistreerd partnerschap ontstaat automatisch gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van u samen zijn.

Het is mogelijk bepaalde zaken van de gemeenschap van goederen uit te sluiten. Bijvoorbeeld een schenking of erfenis. Dit is en blijft dan uw privévermogen. Ik kan u hierover meer informatie verschaffen. Wilt u uw bezittingen of schulden apart houden? U kunt dan bij de notaris partnerschapsvoorwaarden afsluiten.

 • Verdeling van schulden

Heeft u een geregistreerd partnerschap en gaat u scheiden? Het totale vermogen van de gemeenschap word dan verdeeld tussen u en uw partner. Dit betekent dat u ook verantwoordelijk bent voor de helft van de schulden. Bij partnerschapsvoorwaarden gelden de afspraken die u heeft vastgelegd bij de notaris.

 

 • Verschil trouwen en geregistreerd partnerschap
 1. Wordt een kind geboren in een huwelijk van een man en een vrouw? Dan krijgt het kind automatisch beide echtgenoten als ouder. Dit is niet het geval bij een geregistreerd partnerschap.
 2. Een geregistreerd partnerschap kan buiten de rechter om eindigen. Voorwaarde is wel dat de partners het met elkaar eens zijn en dat zij geen minderjarige kinderen hebben. Voor de ontbinding van een huwelijk moet u altijd naar de rechter. Verder kent het geregistreerd partnerschap niet de scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel.
 3. Als 2 mensen trouwen, moeten zij elkaar het ‘ja-woord’ geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht.
 • Geregistreerd partnerschap en kinderen

Familierechtelijke betrekkingen van het kind met de partner van de moeder of vader kunnen dan alleen ontstaan door erkenning of adoptie.

Voor financieel advies over geregistreerd partnerschap in Eindhoven en omgeving moet u bij Roots Financieel Advies in Veldhoven zijn. Ik werk onafhankelijk en adviseer alleen in uw belang. Wilt u weten of ik iets in uw situatie kan betekenen of heeft u vragen over mijn dienstverlening?  Aarzel dan niet. Ik sta u graag te woord en maak ik geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met u.

Veelgestelde vragen

Bent u woonachtig in Eindhoven, Veldhoven of omgeving? Om u te laten zien wat ik eventueel voor u kan betekenen heb ik de meest gestelde vragen van mijn klanten omtrent de samenlevingsvormen hieronder voor u beschreven.

 • Wat betekent samenwonen, trouwen of geregistreerd partnerschap in Eindhoven voor mijn financiële situatie?
 • Wat verandert er bij een wijziging van samenlevingsvorm voor mijn inkomen en/of pensioen?
 • Wie betaalt bij fiscaal partnerschap voortaan welke belasting?
 • Hoe verdeel je de kosten bij samenwonen of trouwen?
 • Wat moeten wij regelen voor de toekomst?

Wilt u weten of ik iets in uw situatie kan betekenen of heeft u vragen over mijn dienstverlening?  Aarzel dan niet. Ik sta u graag te woord en maak ik geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met u.

 • Als wij gaan samenwonen in de regio Eindhoven is het dan verstandig om een gezamenlijke rekening te openen?
 • Moet ik mijn partner aanmelden in de pensioenregeling?
 • Wanneer zijn wij elkaars fiscaal partner?
 • Heeft mijn keuze voor samenwonen of trouwen in de regio Eindhoven nog gevolgen bij overlijden van mij of mijn partner?
 • Moeten onze verzekeringen worden aangepast?

 

NEEM DIRECT CONTACT  OP

Financieel plan

Alle bovenstaande vragen kan ik voor u beantwoorden. Wanneer u echter de zaken grondig wilt aanpakken kunt u bij mij ook kiezen voor een op maat gemaakt financieel plan. Een financieel plan vormt voor mij de basis van een goed financieel advies. Het financieel plan van Roots Financieel Advies geeft u een compleet overzicht van uw inkomenspositie bij arbeid…

Verder Lezen

Waarom Roots?

Ik ben geheel onafhankelijk en heb bij geen enkele financiële dienstverlener een belang. Ik heb dan ook maar een belang en dat is uw belang. Hierdoor kan ik u de toegevoegde waarde bieden die u verdient als klant. Ik ben open, transparant en ethisch en mijn doelen naar u toe zijn het wegnemen van onzekerheid, het financieel ontzorgen, het wegnemen van onrust en u een…

Verder Lezen

Meer weten?

Wilt u na het lezen van deze pagina weten of ik iets in uw situatie kan betekenen of heeft u vragen over mijn dienstverlening? Heeft u een financiële vraag die u eens voor wilt leggen aan een adviseur? Of heeft u een andere reden om contact met mij op te nemen? Aarzel dan niet. Ik sta u graag te woord en maak ik geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met u.

Verder Lezen