Pensioen

Pensioen is een belangrijke en nieuwe fase in uw leven waarin er financieel gezien veel voor u veranderd. U moet nu echter al bepalen hoe u wilt dat uw pensioen er over vele jaren komt uit te zien.

Pensioen is voor veel mensen ‘ver weg’ en dus is het erg makkelijk om nu geen beslissingen hierover te nemen. Dit is echter zeer onverstandig want uw pensioen duurt meestal toch nog een hele periode van uw leven.


Wilt u weten of ik iets in uw pensioensituatie kan betekenen of heeft u vragen over mijn dienstverlening?  Aarzel dan niet. Ik sta u graag te woord en maak geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met u.

 

NEEM DIRECT CONTACT  OP

Onafhankelijk financieel advies

Pensioen

 Weet u hoe u uw inkomen en vermogen eruit zullen zien als u de pensioengerechtigde leeftijd hebt behaald?

Uit onderzoek blijkt dat bovenstaande vraag slechts door 1 op de 10 mensen beantwoord kan worden. Men denkt namelijk dat alles goed geregeld is als we met pensioen gaan. Maar is dat ook zo? Om die vraag te beantwoorden is het verstandig met mij contact op te nemen. Een eerste afspraak is voor u gratis en vrijblijvend wanneer u in de regio Eindhoven woont.

Pensioenstelsel  /  Jaarruimte  /  Pensioenaanvulling

Pensioenstelsel

Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit 3 pijlers: AOW, aanvullende pensioenopbouw via uw werkgever en aanvullende pensioenvoorzieningen door uzelf aangeschaft.

Opbouw pensioenstelsel

 • Algemene Ouderdomswet (AOW)

De AOW vormt de 1e pijler van het pensioenstelsel. Het is het basisinkomen om te kunnen rondkomen. Iedereen die in Nederland woont of werkt, bouwt automatisch AOW op.

 • Pensioenopbouw via de werkgever

De 2e pijler is pensioenopbouw via de werkgever. Zo’n 90% van de werkgevers heeft een aanvullende pensioenregeling. Hierdoor krijgen gepensioneerde werknemers een aanvullende uitkering bovenop de AOW-uitkering.

 • Aanvullende pensioenvoorzieningen

Aanvullende pensioenvoorzieningen vormen de 3e pijler. Bijvoorbeeld lijfrenten, koopsommen en levensverzekeringen. Daarmee spaart u fiscaal aantrekkelijk voor extra pensioen. Bijvoorbeeld om een pensioengat aan te vullen of eerder met pensioen te gaan.

Wanneer u zelfstandig bent moet u vaak zelf voor uw aanvullende pensioen zorgen. U kunt dit doen met individuele verzekeringen of spaarproducten.


Wilt u weten hoe het met uw pensioen geregeld is? Wilt u weten of ik iets in uw situatie kan betekenen of heeft u vragen over mijn dienstverlening?  Aarzel dan niet. Ik sta u graag te woord en maak geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met u.

 

NEEM DIRECT CONTACT  OP

Jaarruimte

U heeft jaarruimte als u in een bepaald jaar niet voldoende pensioen hebt opgebouwd.

Heeft u in een bepaald jaar een jaarruimte als gevolg van een pensioentekort van een jaar daarvoor? En betaalde u in dit jaar premies voor een lijfrenteverzekering of deed u een storting op een lijfrentespaarrekening of lijfrentebeleggingsrecht? Dan mag u deze bedragen aftrekken, voor zover uw aftrek binnen uw jaarruimte blijft. Wat u meer hebt betaald of gestort, is niet aftrekbaar binnen uw jaarruimte. Het maximaal aftrekbaar bedrag geldt voor al uw lijfrenteverzekeringen en lijfrentespaarrekeningen of lijfrentebeleggingsrechten samen.

 • Wanneer heeft u een tekort in uw jaarlijkse pensioenopbouw?

U heeft een tekort in uw pensioenopbouw als u in een jaar minder pensioen opbouwt dan nodig is om een oudedagsvoorziening (inclusief AOW) te krijgen. Ook als u in loondienst bent en pensioen opbouwt, kunt u een tekort in uw pensioenopbouw hebben.

 • Niet benutte jaarruimte (reserveringsruimte)

Heeft u uw jaarruimte van de afgelopen zeven jaar niet helemaal gebruikt? Bijvoorbeeld omdat u in deze periode geen premies hebt betaald? Dan heeft u reserveringsruimte. Gebruik deze ruimte dan eerst om de premies of stortingen af te trekken.

 • Berekening jaarruimte of reserveringsruimte

Bij mij hoeft u uw jaarruimte of reserveringsruimte niet zelf te berekenen via een tool op een website. Omdat ik pensioen erg belangrijk vind kunt u hiervoor bij mij terecht. Dit is een service voor u die ik u vrijblijvend aanbied. De kosten hiervan komen voor mijn rekening.

 • In welk jaar mag u de premies aftrekken?

U mag de lijfrentepremies of stortingen die u heeft gedaan alleen aftrekken in het jaar dat u deze hebt betaald. U moet in dat jaar dan wel voldoende jaarruimte en/of reserveringsruimte hebben.


Wilt u weten of ik iets in uw situatie kan betekenen of heeft u vragen over mijn dienstverlening?  Aarzel dan niet. Ik sta u graag te woord en maak geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met u. Woont u in Eindhoven en omgeving dan is een eerste gesprek inzake uw pensioen voor u gratis en vrijblijvend. Deze kosten neem ik voor mijn rekening.

 

NEEM DIRECT CONTACT  OP

Pensioenaanvulling opbouwen

Welke maatregelen kunt u zelf treffen zodat u op en na de pensioengerechtigde leeftijd geen problemen heeft?

 • Aflossen van uw hypotheek

Wist u dat u de hypotheekrente maximaal 30 jaar mag aftrekken? Is uw hypotheek na 30 jaar niet afgelost, dan kunt u de rente over het restant van uw hypotheekschuld niet meer aftrekken. Hierdoor verhogen uw netto maandlasten. Vaak gebeurt dit op een moment dat uw inkomen al achteruitgaat vanwege uw pensionering.

 • Aanvullend pensioen opbouwen via uw werkgever

Soms is het mogelijk om binnen uw pensioenregeling extra pensioen te sparen. Via uw werkgever betaalt u dan extra premie, waardoor u meer pensioen opbouwt.

 • Aanvulling opbouwen met banksparen of verzekeren.

U kunt uw pensioen ook aanvullen door vermogen op te bouwen met een bankspaarrekening of verzekering waarmee u spaart voor uw pensioen. Geld dat u nu kunt missen, mag u fiscaal vriendelijk inleggen zolang uw jaarruimte dit toelaat. Tijdens de opbouwfase is het tegoed geblokkeerd en kunt u het niet opnemen. Het geblokkeerde tegoed wordt later verplicht uitgekeerd in periodieke uitkeringen.

 • Sparen op een spaarrekening

Natuurlijk kunt u ook sparen zonder gebruik te maken van fiscaal voordeel. Bijvoorbeeld als u de fiscale mogelijkheden al benut heeft of omdat u uw spaargeld niet wilt vastzetten voor langere tijd.

 • Langer blijven werken

U kunt ook blijven werken als u uw pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Bij dezelfde baas, ergens anders of misschien wel voor uzelf.

Wilt u weten of ik iets in uw situatie kan betekenen of heeft u vragen over mijn dienstverlening?  Aarzel dan niet. Ik sta u graag te woord en maak geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met u. Een eerste afspraak inzake pensioenadvies in de regio Eindhoven is voor u altijd gratis en vrijblijvend. 

Veelgestelde vragen

Om u te laten zien wat ik eventueel voor u kan betekenen heb ik de meest gestelde vragen van mijn klanten uit de regio Eindhoven omtrent pensioen hieronder voor u beschreven.

 • Hoeveel pensioen ontvang ik of mijn partner later?
 • Op welke manier kan ik mijn pensioen het beste aanvullen?
 • Hoeveel pensioen heb ik opgebouwd?
 • Is het verstandig mijn hypotheek af te lossen voor mijn pensioen?
 • Hebben mijn nabestaanden bij overlijden recht op een uitkering van mijn pensioen?
 • Wat zijn de gevolgen van samenwonen of trouwen voor mijn pensioen?
 • Wat gebeurd er met mijn pensioen bij overlijden?

 

Wilt u weten of ik iets in uw situatie kan betekenen of heeft u vragen over mijn dienstverlening?  Aarzel dan niet. Ik sta u graag te woord en maak geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met u.

 • Wat zijn de gevolgen van een scheiding voor mijn pensioen?
 • Moet ik mijn partner verplicht aanmelden bij het pensioenfonds?
 • Hoeveel krijg ik aan AOW?
 • Ik heb een jongere partner. Heb ik recht op partnertoeslag?
 • Kan ik ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen uitruilen?
 • Wat kan ik als ondernemer regelen voor mijn pensioen?

 

 

 

 

NEEM DIRECT CONTACT  OP

Financieel plan

Alle bovenstaande vragen kan ik voor u beantwoorden. Wanneer u echter de zaken grondig wilt aanpakken kunt u bij mij ook kiezen voor een op maat gemaakt financieel plan. Een financieel plan vormt voor mij de basis van een goed financieel advies. Het financieel plan van Roots Financieel Advies geeft u een compleet overzicht van uw inkomenspositie bij arbeid…

Verder Lezen

Waarom Roots

Ik ben geheel onafhankelijk en heb bij geen enkele financiële dienstverlener een belang. Ik heb dan ook maar een belang en dat is uw belang. Hierdoor kan ik u de toegevoegde waarde bieden die u verdient als klant. Ik ben open, transparant en ethisch en mijn doelen naar u toe zijn het wegnemen van onzekerheid, het financieel ontzorgen, het wegnemen van onrust en u een…

Verder Lezen

Meer weten?

Wilt u na het lezen van deze pagina weten of ik iets in uw situatie kan betekenen of heeft u vragen over mijn dienstverlening? Heeft u een financiële vraag die u eens voor wilt leggen aan een adviseur? Of heeft u een andere reden om contact met mij op te nemen? Aarzel dan niet. Ik sta u graag te woord en maak ik geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met u.

Verder Lezen