5 oplossingen voor een huis onder water!

De huizenprijzen zijn de afgelopen tijd weer een beetje gestegen. Als uw huis onder water staat is dit goed nieuws voor u. Uw huis staat onder water als de waarde van de woning lager is dan uw hypotheek. 

Als u niet gaat verhuizen is dit nog niet direct een groot probleem. Als u toch de wens heeft te gaan verhuizen zult u bij verkoop te maken krijgen met een restschuld. 

Er zijn verschillende mogelijkheden om van de restschuld af te komen:

  • Eigen middelen
  • Schenking 
  • Afsluiten van een consumptieve lening
  • Meefinancieren in de nieuwe hypotheek
  • Afkopen van een verpande spaarpolis 

 

Heeft u geen eigen middelen?

Het meest makkelijke is de restschuld te betalen uit eigen middelen. Als dit niet mogelijk is dan moet u zoeken naar een andere mogelijkheid. 

Eventueel hoort een schenking dan tot de mogelijkheden. Ouders mogen hun kinderen onder bepaalde voorwaarden eenmalig een verhoogde schenking doen toekomen.

Heeft u niemand die u iets kan schenken dan is het een consumptief krediet (lening) nog een mogelijkheid. De rente op deze lening is 15 jaar aftrekbaar. Een nadeel van deze lening is de hoogte van de maximale hypotheek bij aankoop van de nieuwe woning. Uw nieuwe maximale hypotheek wordt namelijk lager als er een lening is. 

Restschuld meefinancieren in nieuwe hypotheek

Het meefinancieren van de restschuld in de volgende hypotheek is een optie die u steeds vaker ziet. Er zijn op dit moment niet veel hypotheekverstrekkers die restschulden meefinancieren. 

Als laatste kunt u de verpande spaarpolis van uw oude hypotheek afkopen. Bij een box 1-polis is er sprake van een onbelaste uitkering als er aan bepaalde eisen wordt voldaan.

Laat een antwoord achter