CPO: hoe zit het met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en hypotheek?

Wat is CPO? Zeggenschap als opdrachtgever en woningen tegen kostprijs.

Bij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap zijn de (toekomstige) bewoners opdrachtgever van hun huis. Het is een vorm van sociale projectontwikkeling. De bewoners van een project richten samen een soort van bedrijf op waarmee zij in het gehele bouwproces als opdrachtgever kunnen optreden en beslissingen kunnen nemen. Vaak word dit gehele proces begeleid door een adviseur. De adviseur verleent zijn diensten en maakt de bewoners wegwijs in hun rol als opdrachtgever in dit proces.

In de eerste fase vanaf het ontwerp treden de bewoners als collectief op en werken aan een plan. Alles binnen de voorwaarden die de gemeente stelt. De bewoners hebben voortdurend inspraak en inzicht in de keuzes die gemaakt worden. In de latere fases treden de bewoners niet meer als collectief op maar hebben zij de gelegenheid zelf te beslissen over de indeling en afwerking van de woning die zij zelf hebben gekocht.

Alles voor rekening en risico van toekomstige bewoners

Doordat bewoners met een eerste inleg zelf een deel van het voortraject financieren treden zij gezamenlijk op als volledig risicodragend projectontwikkelaar. De adviseur is altijd aanwezig om de bewoners te begeleiden en te onderhandelen met partijen in de bouwwereld.

Sociale factor

Doordat de bewoners gezamenlijk bepalen wat en hoe hun huis gebouwd gaat worden is er grote sociale betrokkenheid het huis en de toekomstige buurt. Zij hebben al hart voor de buurt voordat de bouw gestart is. De toekomstige bewoners kiezen zelf welk kavel zij afnemen en bepalen hiermee wie hun buren worden. Deze buren hebben zij in het voortraject al uitvoerig leren kennen. 

Hypotheekadvies

Roots Financieel Advies wil dat het voor iedereen in Nederland mogelijk is een woning te kunnen kopen. Een dak boven je hoofd is immers een van de eerste levensbehoeftes. Mensen worden steeds zelfredzamer en de vraag naar collectief bouwen neemt toe. Hierop wil Roots Financieel Advies graag inspelen. Op dit moment zijn mensen nog vaak gebonden aan een hypotheek bij Rabobank als het gaat om CPO. Maar is dit ook de beste keuze voor jou als toekomstig huiseigenaar?

Ben jij van plan binnenkort collectief te gaan bouwen? Op dit moment zijn er in Nederland naast Rabobank 4 andere hypotheekverstrekkers die hypotheken verstrekken aan mensen die willen bouwen onder Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Vanaf januari 2016 is het bij Roots Financieel Advies mogelijk hypotheekadvies en -bemiddeling te ontvangen bij deze bier hypotheekverstrekkers als jij van plan bent binnenkort collectief te gaan bouwen en hiervoor een hypotheek nodig hebt. 


Wil jij weten of ik iets in jouw situatie kan betekenen en ben je van plan in eigen beheer of op basis van CPO te gaan bouwen? Heb je vragen over mijn dienstverlening?  Aarzel dan niet. Ik sta je graag te woord en maak geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met je. 

Laat een antwoord achter