Hypotheek afsluiten: bank of onafhankelijke hypotheekadviseur?

Nog niet zo heel lang geleden stond er een artikel in het Financieel Dagblad over de afname van het marktaandeel van hypotheeksluiters bij de drie grootbanken. Dit betreft een artikel wat gemaakt is op basis van een onderzoek van adviesbureau IG&H.

Rabobank, ABN AMRO en ING zijn in het vorige kwartaal 10% van de totale hypotheeksluiters kwijt geraakt. Voor het eerst bedienen deze drie banken minder dan de helft van de markt. Voor de kredietcrisis was dit nog driekwart van de markt. Mensen kiezen dus steeds vaker voor het onafhankelijke intermediair.

Waarom een hypotheek afsluiten bij onafhankelijke hypotheekadviseur?

Hieronder vind je 4 tips waarom jij het beste kunt kiezen voor een onafhankelijke adviseur.

  1. Onafhankelijke adviseur of bank

Een medewerker bij een bank is niet onafhankelijk. Deze medewerker kan alleen producten van de eigen bank aanbieden. Producten van andere banken of verzekeraars komen in een advies niet aan bod. Een onafhankelijke adviseur vergelijkt alle producten van alle aanbieders voor je en daarmee een groter productaanbod aanbieden. Ook als de bank er als beste uitkomt zal de onafhankelijke hypotheekadviseur deze bank aanbieden.

  1. Prijs of kwaliteit

Niet alleen het aantal aanbieders is belangrijk. Je wilt natuurlijk ook goed geadviseerd worden. Op de onafhankelijke beoordelingssite Advieskeuze.nl kun je beoordelingen van hypotheekadviseurs teruglezen. Op deze manier kun je bij een keuze voor een hypotheekadviseur beter inschatten met wie je in zee gaat. Uit onderzoek is gebleken dat medewerkers bij banken lager scoren op kwaliteit.

  1. Aanbod van diensten

Het is verstandig om te checken wat de hypotheekadviseur allemaal doet voor advieskosten die hij vraagt voor zijn werkzaamheden. Dit kan veel verschillen. Rekent de hypotheekadviseur extra kosten voor de aanvraag van de overlijdensrisicoverzekering, woonlastenverzekering, bankgarantie, overbruggingshypotheek, aanvraag maandelijkse teruggave hypotheek? Vaak gaat de onafhankelijke hypotheekadviseur verder in zijn werkzaamheden dan de medewerker van de bank. In het vergelijk wat je maakt is het verstandig om alle kosten mee te nemen.

  1. Rente en premie

De medewerker van de bank biedt meestal maar 1 hypotheekverstrekker en ook maar 1 verzekeraar aan. Je bent hierbij dus gebonden aan de misschien wel duurdere producten van deze bank. Ondanks de vaak lagere adviestarieven bij de bank ben je dan uiteindelijk toch duurder uit. Reken je dus niet rijk en kies voor een onafhankelijke hypotheekadviseur en zorg hiermee dat je voor het totaal de beste deal maakt.


Wil jij weten of ik iets in jouw situatie kan betekenen en ben jij van plan binnenkort een hypotheek af te gaan sluiten? Heb je vragen over mijn dienstverlening?  Aarzel dan niet. Ik sta je graag te woord en maak geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met je. 

Laat een antwoord achter