Huurwoning kopen! Wel of niet kopen?

Van huren naar kopen

Het kabinet vindt dat een eigenaar van een woning meer betrokken is bij de woning en daardoor meer gemotiveerd is om er beter voor te zorgen.  Het kabinet wil dan ook het eigen woningbezit stimuleren. Dit betekent voor u als huurder dat u in sommige gevallen de mogelijkheid heeft uw huurwoning te kopen. Dit is natuurlijk geen verplichting voor u. U kunt ook gewoon blijven huren. 

Steeds meer woningstichtingen kiezen ervoor om huurwoningen te koop aan te bieden. Ook woningstichting ‘Thuis’ bied deze voormalige huurwoningen in Eindhoven/Veldhoven te koop aan. Deze woningen worden nu vrij verkocht. De woningen zijn vaak gunstig geprijsd waardoor ze zeer aantrekkelijk zijn voor u.

U wilt toch ook gefundeerd een keuze kunnen maken tussen huren of kopen?

Als u een huis koopt verandert er veel voor u. U wordt nu eigenaar van uw woning in plaats van huurder. U betaalt geen huur meer maar lost iedere maand een deel van uw hypotheek af. Als eigenaar van een woning krijgt u te maken met kosten die u als huurder niet heeft. Hieronder beschrijf ik voor u de veranderingen waarmee u te maken krijgt. 

Onderhoud

Een verhuurder zorgt ervoor dat al het onderhoud aan huis en tuin wordt vergoed voor u. Als eigenaar van een woning komen deze kosten voor uw rekening. Het is dus slim om maandelijks een bedrag te sparen hiervoor.

Verzekeringen

Het huis wat u gekocht heeft is van u. De risico’s van schade aan de woning komen voor uw risico. Als eigenaar van een woning moet u een opstalverzekering afsluiten. Dit dekt de risico’s van brand en andere schades. Een inboedelverzekering heeft u ook nodig als u een woning huurt. Deze hoeft u dus niet te veranderen.

Heffing

Als eigenaar van een woning betaalt u onroerendezaakbelasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing. Deze bijkomende kosten heeft u niet als u in een huurhuis woont. Het is dus verstandig rekening te houden met deze kosten. 

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait moet u betalen omdat u volgens de overheid een voordeel zou hebben als u een eigen woning heeft. Jaarlijks moet u een fictief inkomen optellen bij uw belastingaangifte in box 1.

Een gefundeerde keuze maken tussen huren of kopen begint bij een objectief, onafhankelijk en persoonlijk advies van Roots Financieel Advies. Wilt u weten of ik iets in uw situatie kan betekenen of heeft u vragen over mijn dienstverlening?  Aarzel dan niet. Ik sta u graag te woord en maak ik geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met u.  

Laat een antwoord achter