Familiehypotheek! Iets voor jou?

Hypotheek nemen bij je ouders. Iets voor jou?

De familiehypotheek. Veel starters en ouders hebben hier nog nooit van gehoord. Terwijl dit toch voor beiden een interessante optie kan zijn. Het is met de huidige wet- en regelgeving tegenwoordig niet makkelijk om een hypotheek rond te krijgen. Geld leven van familie kan daarom een interessante optie zijn voor degene die wil lenen en degene die het geld uitleent. Hoe werkt zon familiehypotheek precies?

Wet- en regelgeving maken het steeds lastiger om een hypotheek af te kunnen sluiten. Voor aankoop van een huis moet steeds vaker spaargelden worden ingelegd. Heb je dit spaargeld niet dan gaat de koop niet door. Lenen van ouders is in dit geval een optie. 

100% familie

De adviseurs van Roots Financieel Advies komen deze optie steeds vaker tegen en wijzen de klant liever niet de deur. Alle mogelijkheden worden samen met de klant bekeken. De optie van hypotheek bij je ouders is steeds vaker een feit. 

Geen schenking

Een familiehypotheek is geen schenking. Over de familiehypotheek moet gewoon rente betaald worden. Als je dit niet doet dan zal de belastingdienst de lening als een schenking zien en hierdoor zul je schenkbelasting moeten betalen. 

Om hypotheekrenteaftrek te ontvangen moet de hypotheek bij de belastingdienst geregistreerd worden én moet de hypotheekrente marktconform zijn. Net als een normale hypotheek moet de familiehypotheek in 30 jaar annuïtair of lineair afgelost te worden. Het is belangrijk jezelf bij de familiehypotheek goed te laten begeleiden door een onafhankelijke hypotheekadviseur. 

Voordeel kind en ouder

Een hypotheekrente van bijvoorbeeld 4 % voor twintig jaar vast, zal de ouder die het geld uitleent veel meer rente opleveren dan dat er nu op spaargeld verdiend kan worden. Bij een familiehypotheek is een hogere rente gunstig. Dit is gunstig voor beide partijen. Dit is gunstig omdat de hypotheekrente aftrekbaar is voor het kind en omdat de inkomsten van de lening voor de ouders niet word belast.

Let op!

De ouders doen er verstandig aan niet teveel uit te lenen. Het moet allemaal wel passen binnen het financiële plaatje van de ouders.  Ook voor het kind moet het allemaal wel betaalbaar blijven. De normen zijn er niet voor niks.

Laat een antwoord achter