Bedrijfsbeëindiging

Bij het stoppen van uw bedrijf komt veel kijken. U moet aan veel praktische zaken denken. Niet alleen de praktische zaken moet u niet over het hoofd zien, ook de fiscale zaken zijn hierbij erg belangrijk. De manier waarop u stopt bepaald hierbij de fiscale consequenties.

Wilt u uw bedrijf verkopen, overdragen of op andere wijze stoppen en woont u in de regio Eindhoven? Het is dan verstandig eerst advies bij mij in te winnen en samen met mij de balans op te maken om niet voor een verrassing te komen staan als de belastingdienst u vraagt af te rekenen. Samen met u bekijk ik dan wat het stopzetten van uw bedrijf voor uw persoonlijke situatie betekent en wat u moet doen.


Wilt u weten of ik iets in uw situatie kan betekenen of heeft u vragen over mijn dienstverlening?  Aarzel dan niet. Ik sta u graag te woord en maak geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met u. Deze eerste afspraak is voor u gratis en vrijblijvend als u in de regio Eindhoven woont. 

NEEM DIRECT CONTACT  OP

Onafhankelijk financieel advies

Stoppen met uw bedrijf

U wilt toch ook rustig gaan genieten van uw oude dag?

Wanneer u besluit te stoppen met uw eigen bedrijf komt er veel op u af. De manier waarop u stopt bepaald de fiscale en financiële consequentie hiervan. Door u stapsgewijs mee te nemen in de wereld van het stoppen met een eigen bedrijf wil ik het voor u overzichtelijk en helder houden. Ik probeer u hierbij rust, zekerheid en veiligheid te bieden.  Mijn taak is het om u te ontzorgen op alle onderstaande gebieden.

Verkopen / Overdragen / Stoppen / Wijziging rechtsvorm / Overlijden / Failissement


Wilt u weten of ik iets in uw situatie kan betekenen of heeft u vragen over mijn dienstverlening?  Aarzel dan niet. Ik sta u graag te woord en maak geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met u.

Uw bedrijf verkopen

  • Uw bedrijf verkopen

Als u uw onderneming verkoopt, moet u in veel gevallen stakingswinst berekenen. De stakingswinst is het verschil tussen de verkoopprijs en de boekwaarde van uw onderneming op het moment van overdracht. Over deze stakingswinst moet u inkomstenbelasting betalen. Samen met u ga ik op zoek naar een accountant/boekhouder om te laten bepalen wat de waarde van uw onderneming is. Bij de verkoop van uw onderneming zijn dus altijd drie partijen betrokken. U als klant, ik als financieel planner en uw accountant/boekhouder.


Speelt u met de gedachte om uw bedrijf te verkopen en woont u in de regio Eindhoven? Wilt u weten of ik iets in uw situatie kan betekenen of heeft u vragen over mijn dienstverlening?  Aarzel dan niet. Ik sta u graag te woord en maak ik geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met u.

NEEM DIRECT CONTACT  OP

Uw bedrijf overdragen

  • Uw bedrijf overdragen

Als u uw bedrijf wilt overdragen (bijvoorbeeld aan een van uw kinderen of aan een werknemer), heeft dat gevolgen voor de belastingen. De overdracht van een bedrijf word voor de belastingdienst behandeld als een bedrijfsbeëindiging (staking). Als u uw bedrijf overdraagt aan een mede-ondernemer of werknemer, moet u stakingswinst berekenen. Over deze stakingswinst moet u inkomstenbelasting betalen. Als u gebruik kunt maken van de doorschuiffaciliteit hoeft u niet fiscaal af te rekenen. Degene die uw bedrijf overneemt, gaat verder met de ‘bestaande’ boekwaarden. Voorwaarde hiervoor is dat degene die het bedrijf overneemt ten minste 36 maanden als medeondernemer of werknemer binnen uw bedrijf werkzaam was.

  •  Echtscheiding of overlijden

Als uw bedrijf bij overlijden of scheiden overgaat op uw echtgenoot of partner leidt dit tot het betalen van stakingswinst. Als uw echtgenoot of partner het bedrijf voortzet geldt er een doorschuiffaciliteit. Er hoeft dan dus geen stakingswinst betaald te worden.

  • Bijzondere situaties

In bepaalde gevallen hoeft er geen stakingswinst betaald te worden. Dit is het geval als u gebruik kunt maken van een doorschuiffaciliteit. Hiervan kunt u gebruikmaken in de volgende situaties:

  • bij een echtscheiding of als uw partner overlijdt.
  • als u de onderneming overdraagt aan uw BV.
  • als u komt te overlijden

Wilt u weten hoe uw financiële situatie eruit ziet bij het overdragen van een onderneming? Aarzel dan niet. Ik sta u graag te woord en maak ik geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met u. Deze eerste afspraak is voor u gratis en vrijblijvend wanneer u in de regio Eindhoven woont. 

NEEM DIRECT CONTACT  OP

Stoppen met uw bedrijf

  • Stoppen met uw bedrijf

Als u vrijwillig stopt met uw bedrijf moet u uw belastingzaken afwikkelen. Dit noemt de belastingdienst ook wel ‘fiscaal afrekenen’. De volgende zaken moet u in dit geval afwikkelen:

  • berekenen van stakingswinst
  • het afrekenen van uw oudedagsreserve

Als u uw bedrijf stopt word ook uw oudedagsreserve opgeheven. Voor deze reserve heeft u namelijk uitstel van betaling van belasting gekregen. Deze worden nu bij uw winst opgeteld. Echter kunt u deze weer laten afnemen door een premieaftrek op uw inkomen in de rubriek inkomen uit werk en woning. Per saldo betaald u dan geen hoger belastingbedrag.

 

Wilt u weten of ik iets in uw situatie kan betekenen of heeft u vragen over mijn dienstverlening?  Aarzel dan niet. Ik sta u graag te woord en maak ik geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met u.

 

  • desinvesteringsbijtelling

Als u stopt met uw bedrijf kan het zo zijn dat u een bedrijfsmiddel verkoopt waarvoor u investeringsaftrek hebt ontvangen. Verkoopt u dit bedrijfsmiddel binnen 5 jaar na het aangaan van de investering dan moet u bijtellen.

  • overdrachtsbelasting over onroerende zaken

Als uw bedrijf ophoudt te bestaan, betekent dat ook een verdeling van het ondernemingsvermogen. Vaak behoren onroerende zaken, zoals een pand, bedrijfsruimte, winkelruimte of kantoor, tot het ondernemingsvermogen. Deze komen in handen van een nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar zal overdrachtsbelasting moeten betalen over de waarde van de onroerende zaak.

 

NEEM DIRECT CONTACT  OP

 

 

Uw bedrijf veranderd van rechtsvorm

Als uw bedrijf veranderd van rechtsvorm heeft dit altijd fiscale gevolgen. Soms moet u de stakingswinst berekenen.Van verandering van de rechtsvorm van uw bedrijf of van het samenwerkingsverband binnen uw bedrijf is bijvoorbeeld sprake als:

  • u uw eenmanszaak inbrengt in een nieuw opgerichte of bestaande vof of maatschap
  • u uw eenmanszaak, vof of maatschap inbrengt in een nieuw opgerichte of bestaande bv of nv

In al deze gevallen moet u de stakingswinst berekenen. Over deze stakingswinst moet u inkomstenbelasting betalen. Onder bepaalde voorwaarden hoeft u niet fiscaal af te rekenen.

Bent u van plan van rechtsvorm te wijzigen en woont u in de regio Eindhoven? Wilt u weten of ik iets in uw situatie kan betekenen of heeft u vragen over mijn dienstverlening?  Aarzel dan niet. Ik sta u graag te woord en maak ik geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met u.

Uw bedrijf en overlijden

Wanneer u komt te overlijden, moeten uw erfgenamen uw belastingzaken afwikkelen. Als uw erfgenamen uw bedrijf voortzetten, dan kunnen zij misschien gebruikmaken van de bedrijfsopvolgingsregeling. Zij betalen dan minder of geen erfbelasting.


Wilt u meer weten over de bedrijfsopvolgingsregeling of wilt u weten of ik iets in uw situatie kan betekenen of heeft u vragen over mijn dienstverlening?  Aarzel dan niet. Ik sta u graag te woord en maak geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met u.

 

NEEM DIRECT CONTACT  OP

Uw bedrijf gaat failliet

Het stoppen van uw bedrijf gebeurt niet altijd vrijwillig. Als u uw schulden niet meer kunt betalen, kan de rechtbank u failliet verklaren. Dat kan op verzoek van uw schuldeisers, maar ook op uw eigen verzoek.

  • Eenmanszaak of BV

Als u een eenmanszaak hebt, wordt u persoonlijk failliet verklaard, niet uw bedrijf. Als u een bv hebt, dan wordt de bv failliet verklaard, niet uzelf persoonlijk. Als er sprake is van wanbeleid, kunt u als bestuurder van een bv aansprakelijk worden gesteld voor schulden die de bv niet heeft betaald.

 

 

 

Om u te laten zien wat ik eventueel voor u kan betekenen heb ik de meest gestelde vragen van mijn klanten uit de regio Eindhoven omtrent  bedrijfsbeeindiging hieronder voor u beschreven.

  • Kan ik zomaar stoppen met mijn bedrijf?
  • Waar moet ik aan denken voordat ik stop met mijn bedrijf?
  • Met welke regels en vergunningen krijg ik te maken bij het stoppen met een eigen bedrijf?
  • Wat zijn de gevolgen van het stoppen van mijn bedrijf voor mijn pensioen?

 

Wilt u weten of ik iets in uw situatie kan betekenen of heeft u vragen over mijn dienstverlening?  Aarzel dan niet. Ik sta u graag te woord en maak ik geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met u.

  • Kan ik mijn bedrijf beter verkopen of overdragen aan een medewerker?
  • Wat is stakingswinst?
  • Wat zijn de mogelijkheden bij stakingswinst?
  • Moet ik stakingswinst direct afrekenen met de fiscus?

 

 

NEEM DIRECT CONTACT  OP

Financieel plan

Alle bovenstaande vragen kan ik voor u beantwoorden. Wanneer u echter de zaken grondig wilt aanpakken kunt u bij mij ook kiezen voor een op maat gemaakt financieel plan. Een financieel plan vormt voor mij de basis van een goed financieel advies. Het financieel plan van Roots Financieel Advies geeft u een compleet overzicht van uw inkomenspositie bij arbeid…

Verder Lezen

Waarom Roots?

Ik ben geheel onafhankelijk en heb bij geen enkele financiële dienstverlener een belang. Ik heb dan ook maar een belang en dat is uw belang. Hierdoor kan ik u de toegevoegde waarde bieden die u verdient als klant. Ik ben open, transparant en ethisch en mijn doelen naar u toe zijn het wegnemen van onzekerheid, het financieel ontzorgen, het wegnemen van onrust en u een…

Verder Lezen

Meer weten?

Wilt u na het lezen van deze pagina weten of ik iets in uw situatie kan betekenen of heeft u vragen over mijn dienstverlening? Heeft u een financiële vraag die u eens voor wilt leggen aan een adviseur? Of heeft u een andere reden om contact met mij op te nemen? Aarzel dan niet. Ik sta u graag te woord en maak ik geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met u.

Verder Lezen